Ademspiertraining

Feedback tijdens ademspiertrainingDe ademhaling is bij gezonde mensen meestal niet beperkend tijdens inspanning. Toch blijken veel sporters ademhalingsklachten te ervaren, zonder dat er een medische oorzaak voor is. Vaak ligt dit aan een verkeerde ademhalingstechniek. Dat wil zeggen een te snelle, oppervlakkige ademhaling waarbij je per ademhaling relatief weinig lucht ademt. Een dergelijk ademhalingspatroon kost meer energie en vergroot de kans op vermoeidheid van de ademhalingsspieren.

Ervaren Mate van Inspanning

Uit onderzoek van Nicolo et al. (2016) blijkt dat er een direct verband is tussen de hoogte van je ademfrequentie en je gevoel over de zwaarte van de inspanning. Dit betekent dat bij eenzelfde intensiteit een inspanning zwaarder aanvoelt als je sneller ademt met weinig lucht per ademhaling, dan andersom. Een gevolg hiervan kan zijn dat je bijvoorbeeld je intervaltrainingen onbewust te ‘rustig’ uitvoert, omdat je het gevoel hebt dat je al heel intensief bezig bent. ‘Fysiologisch’ zit er in feite meer in, dan er tijdens trainingen en wedstrijden uitkomt.

Trainen van ademspieren

Feedback tijdens ademspiertrainingAdemspiertraining kan je helpen je ademhalingstechniek te verbeteren en tegelijk je ademhalingsspieren te versterken. Tijdens de trainingen adem je in een apparaatje tegen weerstand, waardoor je wordt gedwongen met een juiste techniek te ademen. Er zijn trainingsapparaatjes zoals de Powerbreathe K5, die je op de PC kan aansluiten en je per ademhaling feedback geven. Dit is een effectieve manier om aan het begin van je ademspiertrainingen de juiste techniek aan te leren.

Trainingssessies bestaan uit 30 ademhalingen. Dit kost je ongeveer 2 á 3 minuten per training. In de opbouwfase is het de bedoeling dat je 2x per dag en 5 dagen in de week een training uitvoert. Als je genoeg kracht hebt opgebouwd kan je het onderhouden met 3 trainingen per week.

Begeleiding ademspiertraining

Powerbreathe K5Er zijn verschillende ademspiertrainers op de markt, variërend in prijs vanaf €78,- tot €845,-. Zie www.trainjelongen.nl voor verschillende typen Powerbreathes. Aangezien alleen de duurste versie (K5) de feedback functie heeft, hebben wij er een aantal  beschikbaar die je kan huren als onderdeel van een begeleidingstraject.

Deze begeleiding bestaat uit:

  • Sessie 1: Een maximale ademspierkrachttest om de trainingswaarden te bepalen en een eerste training onder begeleiding.
  • De huur van de K5 Powerbreathe gedurende 5 weken.
  • Wekelijkse feedback over de uitgevoerde trainingen en aanpassingen van het schema.
  • Sessie 2: Na 5 weken een 2e test om het resultaat van de ademspiertraining in kaart te brengen. En een meting van de ademhaling tijdens lopen of fietsen om ook functioneel de effecten van de ademspiertraining te kunnen evalueren (mits recent een VO2max Test is uitgevoerd).

De kosten, inclusief 5 weken huur van de K5 Powerbreathe, bedragen €195,-.

Interesse?

Mail voor vragen of het maken een afspraak naar info@contest.nl.

Ah, je wilt meer weten?

Onderstaande buttons sturen je naar pagina's die over een aantal specifieke onderwerpen gaan.