VO2max Test: Stap voor Stap

Voor als je nog nooit eerder een VO2max Test hebt gedaan, geven we hier stap voor stap aan wat je kan verwachten.

Voorbereiding

Na het maken van een afspraak ontvang je een bevestigingsmail met een vragenlijst en een aantal punten ter voorbereiding op de test. Het is verstandig de dag voor de test een rustdag te plannen of hooguit rustig en niet te lang te trainen. Als je vermoeid de test uitvoert, kan dat namelijk invloed hebben op je hartslag en hartslagzones. Op dag van de test raden we aan de laatste 1,5 uur voor de geplande testtijd niet meer te eten of energiedrank (veel suiker) te drinken. Ook koffie drinken is vlak voor de VO2max Test niet handig, omdat dit invloed op je hartslag kan hebben. Water drinken is uiteraard geen probleem.

Als je een fietstest doet kan je je wielerschoenen meenemen. We hebben Look, Look Keo Classic en Shimano (SPD en SPD-SL) pedalen. Als je andere pedalen hebt, kan je die meenemen en monteren we die op onze fietsergometer. Ook hebben we toe-clips voor gewone sportschoenen. Het is handig als je je fietsafstelling op de vragenlijst hebt ingevuld, zodat we dezelfde afstelling op de testfiets kunnen aanhouden.

Voor een looptest neem je uiteraard je loopschoenen (schoon!) mee.

Intake en Warming-Up

Aan het begin van de test nemen we je vragenlijst (anamnese) door. Hierop staan ook vragen over je trainingen en, voor hardlopers, gelopen tijden, zodat we een goede inschatting kunnen maken van het testprotocol. Vervolgens meten we je gewicht en vetpercentage middels een huidplooimeting. Je krijgt een hartslagmeter om en daarna kan je beginnen met de warming-up. Nadat je hebt ingefietst/ingelopen krijg je een masker op om je ademhalingslucht te kunnen meten en kunnen we beginnen met de test.

Maximale Inspanning

Het testprotocol bestaat uit stappen van 3 minuten. Elke stap verzwaren we de fietsbelasting of loopsnelheid tot je maximale inspanning hebt bereikt en je niet meer verder kan.
Het begin is makkelijk, maar het wordt steeds zwaarder tot je door zware, ‘verzuurde’ benen of andere reden niet meer verder kan. We proberen het testprotocol zo in te stellen dat de test rond de 4 tot 6 stappen duurt, oftewel rond de 15 minuten. Als we een aanvullende lactaatmeting doen, prikken we vooraf 1x in je oorlel – daar voel je niks van – om een druppeltje bloed op te vangen. Dit herhalen we aan het eind van elke stap. Meestal is het wegvegen van het korstje genoeg om, zonder extra prikje, een volgend druppeltje op te vangen.

Bespreking testresultaten

Na afloop van de test bespreken we de eerste testresultaten. Hierbij zullen we het ook over je trainingen hebben. Je trainingszones en drempels moeten we dan nog bepalen en die sturen we in 1-2 werkdagen per email door. In dit verslag staan ook de besproken aandachtspunten, referenties en een vergelijking met eventuele vorige testen.

Sportmedisch Onderzoek

Als je de VO2max Test combineert met een Sportmedisch onderzoek is er ook een sportarts van SMA Olympia bij de test aanwezig. De sportarts bespreekt je vragenlijst, meet je bloeddruk en plakt stickers op je rug en borst voor het hartfilmpje. Na het hartfilmpje in rust kan je starten met de warming-up. Daarna begin je met de test zoals hierboven beschreven. Na afloop van de test bespreekt de sportarts eerst het sportmedisch deel van het onderzoek. Daarna neemt de inspanningsfysioloog de eerste testresultaten en eventuele trainingsvragen met je door.

Locatie

Alle testen voeren we uit in het Sport Medisch Centrum Amsterdam, op het Olympiaplein 74a, 1076 AG in Amsterdam. Hier zijn kleedruimte en douches aanwezig. Rond het SMC Amsterdam is voldoende parkeergelegenheid. Wel is dit betaald parkeren op maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00.

Interesse?

Voor een overzicht van de testen en prijzen, klik HIER.

Ga naar de PLANNER voor een afspraak. Of mail naar info@contest.nl.

Ah, je wilt meer weten?

Onderstaande buttons sturen je naar pagina's die over een aantal specifieke onderwerpen gaan.