Februari 2016, Doha (Qatar) – De ASPIRE Academy organiseerde eind februari een congres getiteld “Monitoring Athlete Training Loads – The Hows and Whys”…

Verschillende hotshots uit het sportwetenschappelijke vakgebied waren vanuit heel de wereld ingevlogen om een presentatie te geven over dit onderwerp: Carl Foster (University of Wisconsin-La Crosse, USA) over het ontstaan en gebruik van de Rate of Perceived Exertion (RPE of EMI) waarden als subjectieve, maar waardevolle maat voor de trainingsbelasting.

Stephen Seiler (University of Agder, NOR) over optimaal trainen binnen verschillende sporten (80% rustig, 20% intensief), ook bij een niet-duursport als roeien! En de moeilijkheden waar je tegenaan loopt bij de berekening van de trainingsbelasting: Is een training van 90 minuten met blokken van 6×3 minuten, 18 minuten intensief of 90 minuten intensief? Of het berekenen van de trainingsbelasting op een wedstrijddag voor bijvoorbeeld een skiër met 6 afdalingen (van +- 1 minuut) in 6 uur, met een EMI van 8 – Load = 8 * 360 AU (totale duur wedstrijddag) = 2880 of 8 * 6 (netto duur afdaling) = 48 AU? (Nader onderzoek is nodig, maar het belangrijkste voor nu is om het consequent op dezelfde manier te doen).

Martin Buchheit (voormalig inspanningsfysioloog ASPIRE academy, nu Paris Saint Germain, FRA) over het wel en vooral wee van GPS apparaatjes om de trainingsbelasting van spelsporters te monitoren (software updates kunnen andere ‘metrics’ opleveren, verschillende units geven verschillende waarden bij eenzelfde versnelling – gemeten met koffer vol met GPS units op de achterbank van een optrekkende Ferrari in de woestijn).

Tim Gabbett (Sportwetenschapper, AUS) over het voorkomen van blessures door het monitoren van de trainingsbelasting – een piek in trainingsbelasting >10% op weekbasis en een verhouding tussen de Acute- en Chronische Load van >1,5 blijkt een voorspeller van blessures. Aan de ene kant zorgt een te hoge trainingsbelasting voor blessures, maar aan de andere kant heb je juist ook een hoge trainingsbelasting nodig om je belastbaarder te maken en te voorkomen dat je geblesseerd raakt. Andere interessante sprekers waren oa. Aaron Coutts (University of technology Sydney, AUS), Dave Martin (Philadelphia 76ers, USA), Inigo Mujika (University of the Basque Country, SPA)….

Voor meer achtergrondinformatie: www.aspire.qa/news of voor een sfeerimpressie: training-load-conference-aspire-2016.

Ah, je wilt meer weten?

Onderstaande buttons sturen je naar pagina's die over een aantal specifieke onderwerpen gaan.